A főzőlapok fajtái
Ma már előszeretettel vásárolunk beépíthető konyhai gépeket a hagyományos, kombinált készülékek helyett. Igen ám, de még akkor is, ha ez a része nem is lehet kérdéses a kiválasztás során, még el kell döntenünk, hogy gáz főzőlapra vagy elektromos működtetésű készülékre van-e inkább szükségünk. Az utóbbiak között is többféle típussal találkozunk, hiszen akadnak kerámia, indukciós változatok, sőt, önálló, összeépíthető és dominó főzőlapok is.
Az indukciós kerámia főzőlapok modern választást jelentenek
A legnépszerűbbnek mégis a Márkabolt.hu indukciós főzőlapjai számítanak. Számos pozitív tulajdonságuk közül az energiatakarékos működés és a gyors munkafolyamat a legelőnyösebb, alighanem a kedveltség oka is leginkább ebben rejlik.
Ellenérvként talán csak a tisztítás nehézségét szokták felhozni velük szemben, pedig azt mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy milyen fontos a karbantartás szerepe a jó állapot megőrzése, valamint a hosszú élettartam szempontjából. Ebben a cikkben azoknak szeretnénk segíteni, akik szeretnék eredményesen tisztítani a főzőlapjukat.
Hogyan tarthatjuk karban?
Nem kell eget rengető nehézségekre gyanakodni, ha a jó állapot megőrzése a célunk. Bárki a családból gyorsan és egyszerűen el tudja végezni a feladatot.
Az egyetlen dolog, amire figyelmet kell fordítani, az az, hogy a főzésre használt felület sérülékeny, ezért mind a tisztítószer, mind a tisztítóeszköz tekintetében óvatosnak kell lennünk, már a választás során. Azonban egy általánosan használt készítmény nagy valószínűséggel nem fog problémát okozni, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a készülék használati utasítása is segítséget tud adni nekünk abban, hogy az adott szer biztonságos-e vagy sem.
Amit lehet, azt akár meleg vízzel és puha anyaggal finoman is eltávolíthatunk, akár tisztítószer nélkül is. A mikroszálas törlőkendőkkel történő munka során biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen sérülés nem fogja érni a főzőlapunkat. Egy durva anyagú szivacs vagy kefe már nem feltétlenül garantálja számunkra ugyanezt.
Ha semmi nem segít…
Főzés közben komolyabb szennyeződés is kerülhet a készülékre, aminek az eltávolítása problémásnak, nehézkesnek bizonyul. Ilyenkor speciális készítményt szükséges beszerezni, amely kifejezetten indukciós főzőlaphoz lett tervezve. Azonban ebben az esetben is javasolt az alkotóelemek listájának megtekintése, hogy biztosan nem fog gondot okozni majd a szer.
A ráégett étel eltávolításához a legjobb választás a vízzel kevert szódabikarbóna, amit egy rövid ideig rajta kell hagyni a készülék felszínén, majd óvatosan le is moshatjuk. A legjobban akkor járunk, ha rendszeresen letakarítjuk a főzőlapot, így a komolyabb szennyeződések kialakulását is meg tudjuk akadályozni.