Egyes helyeken a jó öreg kotyogósra esküsznek, és mégcsak nem is arra a kiváló minőségre, amit a KávéVerzum kotyogós kávéfőző kollekciója kínál. Mások pedig szívesen elmerülnek a világ kávézási szokásaiban és örömmel kísérleteznek. Van miből válogatni, hiszen rengeteg pörkölési eljárás, típus és elkészítési mód teszi ezerarcúvá ezt a különleges, aromás italt.
Pörkölési eljárások
A világos pörkölés lényege a hosszabb idő és az alacsony hőmérséklet. Ennek eredményeként a szemek világosabbak maradnak, és általában magasabb savassággal, valamint markánsabb gyümölcsös és virágos jegyekkel rendelkeznek.
A közepes pörkölés egyensúlyt teremt a savasság és a testesség között, és általában lágyabb ízű és testesebb kávét eredményez.
A Dark roast kávék jellegzetesebbek, gyakran pikánsabb ízűek és markánsabbak is.
A hagyományos eljárás szerint, a kávészemeket nyílt lángon pörkölik, amely erőteljes ízeket és erős aromákat hoz létre.
Alaptípusok
Az eszpresszó egy erős, koncentrált kávéital, általában kis csészében, 30 ml-es adagban fogyasztják, sűrű krémmel rendelkezik a felszínén.
Míg a cappuccino egy eszpresszóból, forró, gőzölt tejből és tejhabból áll, klasszikusan egyenlő arányban.
Az americano egy eszpresszóhoz hozzáadott forró vízzel hígított kávé. Ennek eredményeként egy hosszabb, gyengébb kávéitalt kapunk, amely közelebb áll az eszpresszóhoz, mint a hagyományos filteresekhez.
A cold brew hosszú időn át hideg vízben áztatott szemekből készül. Ez az eljárás enyhe, sima ízű italt eredményez, amely ideális a melegebb időjárásban való fogyasztásra.
Kávékülönlegességek
A török kávé hagyományosan erős, sűrű és édes ital fűszeresen, például kardamommal főzve.
A kubaiak cukrot kevernek a kávéőrleménybe még az elkészítés előtt, majd pedig a cukorhabbal készült espumitával tálalják.
A vietnámi kávé erős, “masszív” folyadék, amelyet sűrű kondenzált tejjel öntenek fel.
A Café de Olla mexikói kávéfőzési módszer mely különleges fűszerezéssel rendelkezik, tartalmazhat fahéjat, barna cukrot és egyéb fűszereket.
A Flat White Ausztráliában, illetve Új-Zélandon népszerű, hasonlít a lattéhoz, de a tej kevésbé habos, és általában kisebb csészében tálalják.
A Bulletproof Coffee meghódította az egész világot, de az USA-ban találták ki. Az amerikai kávéfogyasztási szokás szerint kávét, MCT olajat és vajat kevernek össze, mely így állítólag nagyon pozitív hatással bír a koncentrációra, illetve az energiaszint növelése érdekében fogyasztják.
A Café au Lait egy francia kávéital, amelyet egyenlő arányban kávéból és meleg tejből készítenek.
Ez csupán néhány érdekesség a világ különböző részeiből. Láthatjuk, hogy a kávékultúra változatos és sokszínű, mindig érdemes kipróbálni az új ízeket és elkészítési módokat.