Egy említésre méltó, külön csoport a zöld leveles zöldségeké. Ezek rendkívül egészségesek, amellett, hogy finomak is, így érdemes minél többet fogyasztanunk belőlük.
De vajon minek köszönhető a szupererejük, és hogyan, milyen formában tudjuk beilleszteni a mindennapokba? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!
A zöld leveles zöldségek pozitív hatása
A zöld leveles zöldségek fogyasztása jó hatással van az egészségünkre. De mit is takar ez pontosan?
Egyrészt több fontos szervünk normál működését is támogatják. Mivel a legtöbb ilyen zöldség nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, ezért hozzájárul a szív egészségéhez. Ezenkívül tartalmaznak többek közt luteint, B6- és B12-vitamint, valamint folsavat is, amik mind-mind a szív védelmét segítik.
Nemcsak a szívre, de a szemre, illetve a májra is jó hatással vannak. Továbbá tisztítják a nyirokrendszert, illetve szerepet játszanak a daganatos megbetegedések és cukorbetegség megelőzésében is.
Ha ez még mindig nem lenne elég, diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen ezek a zöldségek támogatják az anyagcsere működését is.
Mely zöldségekről van szó?
Ezek után jogosan merül fel a kérdés: pontosan mely zöldségekről is van szó?
– Spenót: Gazdag A-, K-vitaminban, vasban és folsavban is
– Sóska: C-vitamint, káliumot és magnéziumot is tartalmaz
– Római saláta: Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot
– Kelkáposzta: Remek A-, C- és K-vitamin forrás
– Hagyományos saláta: Értékes magas A- és K-vitamin tartalmának köszönhetően
Természetesen a felsorolásból nem maradhat ki a jégsaláta, a vízitorma, a rukkola, a medvehagyma és a különböző csírák sem, hiszen ezek is jótékony hatással vannak egészségünkre.
Milyen formában fogyaszthatjuk ezeket?
Jó hír, hogy ezeket a zöldségeket nem önmagukban kell fogyasztanunk! Számtalan izgalmas finomságot készíthetünk belőlük, amelyek nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is.
Salátákhoz elengedhetetlenek ezek a zöldségek. Ezeket mi is összeállíthatjuk, de akár egy salátabárban is hozzájuthatunk. A szegedi Zöldlevelecske Salátaműhely kínálatában saláták széles választékát találjuk, így mindenki megtalálhatja a kedvenc összeállítását.
Ha kedveljük a smoothie-kat, bátran használhatjuk ezekhez is. Kiegészíthetjük egyéb zöldségekkel vagy akár gyümölcsökkel is. Az eredmény egy finom vitaminbomba.
Természetesen készíthetünk belőlük leveseket, főzelékeket, de akár köretként, párolva is a tányérra kerülhetnek, vagy salátafeltétként kedvenc szendvicsünkbe. Minden csak a kreativitáson múlik!
Ha tehát eddig nem fogyasztottunk túl sok zöld leveles zöldséget, akkor épp itt az ideje bevezetni a hétköznapokba, hiszen nemcsak finom, de egészséges növényekről van szó, amelyek sokoldalúan felhasználhatóak.