A vegán étrend melletti sütés ugyan elsőre nehezebbnek tűnik a tej, a vaj és a tojás védőhálója nélkül, de csupán egy kevés kreativitásra, néhány alapvető vegán hozzávalóra és a megfelelő eszközökre van szükséged. A jó hír az, hogy az utóbbi kettőt akár egy helyről is beszerezheted, méghozzá az Éléskamra finoman reform sütési kellékei és lisztkeverékei közül.
Annak érdekében, hogy még inkább segítsünk megvetni a lábadat a vegán édességek világában, elhoztuk ebben a cikkünkben a kedvenc karácsonyi süti receptjeinket. Először mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezeket próbáld ki, és ha már kitapasztaltad a különféle textúrákat, illetve hogy mi mivel helyettesíthető, akkor akár kísérletezhetsz is!
Tojáslikőrös piskóta
Ha már karácsony, akkor nálunk a tojáslikőré a főszerep. Manapság szerencsére már számos vegán változata létezik, amelyet mi most egy piskótába csempésztünk.
Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Majd halászd elő a fiókból az Éléskamra finoman reform kínálatából beszerzett szilikon sütőforma szettet, amelyben találsz egy négyzet alakú tortaformát. Ezután keverd össze egy keverőtálban az Éléskamra Vegán kelt sütik és piskóta lisztkeverékét 2 evőkanál kókuszcukorral, illetve 1-1 teáskanál fahéjjal és szerecsendióval. Ezt követően vegyíts el egy másik edényben ⅓ csésze olvasztott kókuszolajat, 1 nagyobb pépesített banánt, ¾ csésze vegán tojáslikőrt és egy kis vaníliakivonatot. Ha a keverék túl hideg, és a kókuszolaj kezd megszilárdulni, egyszerűen tedd be néhány másodpercre a mikrohullámú sütőbe.
Amikor pedig mindennel elkészültél, keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat. Ezt töltsd bele az említett formába, és süsd 15-20 percig. Amennyiben a teteje túlságosan barnulna, egyszerűen csak csökkentsd a hőmérsékletet a sütés maradék idejére.
Törökmogyorós keksz
Ez a keksz meglehetősen veszélyes, mivel az ember hamar függővé tud válni tőle. Kívül ropogós, belül pedig kellemesen puha, ezért mindenképpen ajánlatos elkészítened karácsonyra.
Először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki két tepsit sütőpapírral. Majd keverj el 70 g házi mogyorókrémet 40 g szirupos édesítővel, 10 g kakaóporral, 20 g olvasztott kókuszolajjal, 40 g növényi tejjel, és 90 g Éléskamra vegán palacsinta és keksz lisztkeverékkel. Ezeknek a hozzávalóknak az összegyúrásával egy jól kezelhető tésztát fogsz kapni, amelyet nyújts ki lisztezett felületen. Vágd ki a kekszeket az Éléskamra sütikiszúróival, helyezd őket tepsire, és süsd körülbelül 18-20 percig!
Reméljük, most már elhiszed, hogy a vegán étrend mellett sem lehetetlen isteni édességeket összedobni. Ha további inspirációra van szükséged, akkor ajánljuk, hogy keresd fel a már többször is emlegetett Éléskamra finom reform blogját, ahol számtalan szuper receptre bukkanhatsz.